Nu trebuie să ai prea multe cunoștințe despre știință ca să știi că, de obicei, găurile negre absorb lucruri și nu le expulzează. Însă NASA a detectat ceva bizar la supermasiva gaură neagră Markarian 335. Două dintre telescoapele NASA, inclusiv the Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR), au fost martorii uimiți a unei coroane a găurii negre ”lansate” departe de supermasiva gaură neagră.
Apoi a urmat o erupție uriașă de raze X. Acest fenomen nu a mai fost niciodată observat până acum.
“Este pentru prima dată când putem lega eliberarea unei coroane de o erupție. Acest lucru ne va ajuta să înțelegem cum găurile negre supermasive alimentează unele dintre cele mai strălucitoare obiecte din cosmos”, a declarat Dan Wilkins, de la Saint Mary’s University. ”Aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri de până acum”.
Persoana principală care este însărcinată cu observațiile de la NuSTAR, Fiona Harrison, a adăugat că natura sursei energetice a fost ”enigmatică”, însă și că faptul că s-a putut înregistra evenimentul ar trebui să ofere niște date despre dimensiunile și structura găurii negre, dar și (se speră) câteva informații noi despre modul în care funcționează găurile negre. Din fericire pentru noi, această gaură neagră este la 324 de milioane de ani lumină distanță.
Deci, oricât de bizare ar fi lucrurie pe care e face, nu ar trebui să aibă niciun efect asupra colțului nostru de cosmos.
”Cu toate că ne dorim să credem că avem o înțelegere destul de bună asupra spațiului cosmic, multe dintre lucrurile pe care le enumerăm la categoria cunoaștere sunt doar niște teorii ce nu au fost încă demontate. Se pare că unele lucrări științifice vor trebui refăcute în lumina noii descoperiri. Și cu toate că această gaură neagră supermasivă se află la 324 de milioane de ani lumină, nu vreau să îmi asum niciun risc.”