Afirmaţii stranii într-un număr recent din revista oficială a Armatei Ruse. Într-un articol amplu, colonelul în rezervă Nikolai Poroskov susţine că forţele ruse au folosit „puteri parapsihologice” în timpul războaielor din Cecenia, la mijlocul anilor 1990 şi începutul anilor 2000, relatează site-ul de ştiri RBC.
În articolul intitulat Super-soldatul din Războiul Viitorului, Poroskov scrie că în cadrul Armatei Ruse există un batalion expert în „tehnici de luptă parapsihologică”.
În operaţiunile militare antiteroriste din Cecenia, soldaţii ruşi antrenaţi în folosirea unor astfel de „metode neconvenţionale”, subliniază colonelul în expunerea teoriei, ar fi reuşit să obţină informaţii, să realizeze interceptări telefonice, să producă întreruperi de software, precum şi să „citească” documente închise în seifuri, doar cu „puterea gândului”.
„Cei capabili de metacontacte pot efectua, de exemplu, interogări nonverbale. Pot vedea în sufletul soldatului capturat: cine este acesta, punctele lui tari şi cele slabe şi dacă sunt deschişi spre racolare”, susţine Nikolai Poroskov. „Fiabilitatea interogatoriului este de aproape 100%”, subliniază colonelul.
„Metacontact” este un concept parapsihologic din teoria serviciilor secrete ruse, susţine într-un studiu Fornaeff Dmitry Nicolaevici, fost ofiţer superior KGB.
Fizicianul rus Evgheni Alexandrov, membru al Academiei ruse de Ştiinţe, a declarat pentru RBCcă afirmaţiile colonelului sunt nişte „fabulaţii pseudoştiinţifice”.
„Asemenea cercetări au existat, dar au fost clasificate. Acum sunt aduse iarăşi la lumină. În multe state din lume, asemenea studii sunt considerate pseudoştiinţifice, nişte demersuri fără sens. Este un basm. Toată discuţia asta despre puterea gândului nu are niciun fel de bază ştiinţifică (...) [crede în mod eronat fizicianul materialist – n.n.] Este doar o găselniţă pentru a stoarce bani din bugetul statului. În Rusia, se terminase cu toate aceste lucruri la începutul anilor 2000, când unitatea militară 10.003 a fost desfiinţată”, a explicat fizicianul.
Unitatea la care face referire Alexandrov a existat în Uniunea Sovietică în anii 1980 şi avea ca obiectiv crearea unei platforme de cercetare prin care elemente din domeniul parapsihologiei să fie integrate în doctrina militară şi în tacticile de război.
Între 1994 şi 1996, trupele separatiste ale Republicii Cecene Icikeria şi forţele militare ale Rusiei au purtat un război de gherilă, culminând în independenţa de facto a Ceceniei. Al doilea război cecen a avut loc între 1999-2000. Armata Rusă a lansat atunci o operaţiune militară de amploare, ca răspuns la invadarea Deghestanului de către mujahedinii islamişti din Brigada Internaţională de Menţinere a Păcii, organizaţie teroristă fondată în 1998.
yogaesoteric
15 mai 2019
15 mai 2019
Și ..SARACI AU BRUIAT SARACIA ...SI NIMIC ..DECI...NU MAI VB ..
RăspundețiȘtergere