Arhanghelii reprezintă una dintre cele nouă Ierarhii Angelice existente (Ierarhia Îngerilor, Ierarhia Arhanghelilor, cea a Întâietorilor, cea a Stăpânirilor, cea a Puterilor cereşti (Virtuțile), cea a Domniilor, cea a Tronurilor, cea a Heruvimilor şi Ierarhia Serafimilor). Dintre aceste cete îngereşti, îngerii păzitori şi arhanghelii sunt cei mai implicaţi în activitatea de ajutorare a Pământului şi a locuitorilor lui.
Arhanghelii sunt sui-generis manageri sau arhistrategi care supraveghează activitatea îngerilor păzitori. În comparaţie cu îngerii păzitori, arhanghelii sunt foarte mari, au voce foarte puternică şi staturi impozante, dar sunt, de asemenea, extrem de iubitori şi de lipsiţi de egoism. Ca fiinţe cereşti neîntrupate, ei nu au gen. Totuşi, virtuțile şi trăsăturile lor caracteristice le dau energii şi înfăţişări distincte, bărbăteşti sau femeieşti.
Biblia pomeneşte numele Arhanghelilor Mihail şi Gavril. Unele versiuni ale Bibliei amintesc şi numele Arhanghelilor Rafael şi Uriel. Vechile texte evreieşti extind această listă până la cincisprezece arhangheli. Veţi observa, în enumerarea de mai jos, că toate numele arhanghelilor, cu numai două excepţii, se termină cu sufixul „el” sau „îl”, care înseamnă în limba ebraică „al lui Dumnezeu” sau „de la Dumnezeu”. Cele două excepţii sunt acei profeţi biblici care au avut vieţi atât de exemplare, încât au fost înălţaţi la rangul de arhangheli, după încheierea vieţii lor pământeşti.
Aceşti arhangheli sunt uneori amintiţi cu nume diferite, dar în cele ce urmează prezentăm numele lor cele mai comune, împreună cu specializările, cu trăsăturile lor caracteristice şi cu scurte descrieri ale faptelor care le sunt atribuite:
1. Ariel înseamnă „Leoaica lui Dumnezeu” şi ne ajută să ne satisfacem nevoile fizice (bani, adăpost şi alte necesităţi materiale). Ariel ajută la soluţionarea problemelor legate de mediul înconjurător şi la îngrijirea şi vindecarea animalelor. Ariel lucrează împreună cu Arhanghelul Rafael (care şi el vindecă şi ajută animalele) şi cu Ierarhia angelică a Tronurilor. În plan istoric, este asociat cu regele Solomon şi cu filosofii gnostici, care credeau că Ariel era stăpânul vânturilor.
2. Azrael înseamnă „Cel care îl ajută pe Dumnezeu”. El ajută sufletele celor decedaţi să ajungă în Ceruri, îi vindecă pe cei copleşiţi de durere şi îi sprijină pe oamenii care îi mângâie pe cei neconsolaţi. Văzut ca „îngerul morţii” în tradiţiile ebraică şi islamică, Azrael este asociat cu Arhanghelul Rafael şi cu Regele Solomon.
3. Chamuel înseamnă „Cel care îl vede pe Dumnezeu”. El calmează neliniştea, aduce pacea la nivel global şi personal, ajută la găsirea obiectelor şi a persoanelor pierdute şi la soluţionarea situaţiilor extreme. Acționează împreună cu Ierarhia angelică a Virtuților. Chamuel este unul dintre cei zece arhangheli sefiroţi ai Cabalei, ceea ce înseamnă că el guvernează o cale a Arborelui cabalistic al Vieţii.
4. Gavril (sau Gabriel) înseamnă „Trimisul, mesagerul lui Dumnezeu”. Acest arhanghel îi ajută pe mesageri, cum ar fi scriitorii, profesorii şi ziariştii. De asemenea, Arhanghelul Gavril îi ajută pe părinţi în conceperea, creşterea sau adoptarea copiilor. Unele credinţe îl consideră pe Gavril ca având înfăţişare masculină, în timp ce altele îl percep cu înfăţişare feminină. Arhanghelul Gavril a adus Bunavestire lui Zaharia, anunţând naşterea lui Ioan Botezătorul, şi Mariei binevestind naşterea lui Iisus, aşa cum consemnează Evanghelia după Luca. În Vechiul Testament, Arhanghelul Gavril l-a salvat pe Lot, fiul lui Avram, în momentul distrugerii cetăţii Sodoma. Se spune că Arhanghelul Gavril i-a dictat Coranul lui Mohamed.
5. Haniel înseamnă „Gloria lui Dumnezeu”. Având trăsături feminine, ajută femeile şi dă oamenilor clarviziune. Este asociat planetei Venus şi Lunii, fiind unul dintre cei zece arhangheli sefiroţi ai Cabalei. Adesea se spune că l-a însoţit la Ceruri pe profetul Enoh.
6. Ieremiel înseamnă „Mila lui Dumnezeu”. El se ocupă de emoţii şi ne ajută să ne trecem în revistă şi să ne facem bilanţul vieţii, că să putem uita, şi ne mai ajută în planificarea transformărilor benefice. Vechile texte evreieşti îl consideră pe Ieremiel unul dintre cei şapte arhangheli primordiali. Deoarece Baruh, un prolific autor evreu apocrif din secolul I d.Hr., a fost ajutat de Ieremiel, se apreciază că acest arhanghel ne ajută să avem viziuni profetice.
7. Jofiel înseamnă „Frumuseţea lui Dumnezeu” şi are înfăţişare feminină. Ajută la soluţionarea situaţiilor tensionate şi haotice; aduce frumuseţe şi ordine în gândurile, casele, birourile noastre şi în mediul în care trăim, înlăturând energiile nefaste. Anumite tradiţii îl numesc Iofiel sau Sofiel şi este cunoscut ca „patron al artiştilor”, iar Tora îl descrie ca pe un susţinător al Legii Dumnezeiești.
8. Metatron înseamnă „Marele Învățător Dumnezeiesc” și este supranumit Arhanghelul Chipului lui Dumnezeu. Metatron este agentul prin excelență al teofaniilor, fiind un mijlocitor esențial între om și Dumnezeu. El vindecă totodată dificultăţile de învăţare şi problemele copilăriei. În vechea tradiţie evreiască, Metatron este un arhanghel deosebit de important, fiind considerat conducătorul arhanghelilor sefiroţi ai Cabalei. Cabala afirmă că Metatron l-a ajutat pe Moise la ieşirea din Egipt. Talmudul spune că Metatron veghează asupra copiilor din Ceruri, pe lângă funcţia obişnuită de a veghea asupra copiilor de pe Pământ. El a fost profetul Enoh, care s-a înălţat direct la Ceruri după ce a dus o viaţă plină de virtute şi slujire sfântă.
9. Mihail înseamnă „Cel care este asemenea lui Dumnezeu” sau „Cel care seamănă cu Dumnezeu”. El ne eliberează de teamă şi de îndoială, ne apără şi înlătură orice influenţă nefastă sau malefică. Considerat de obicei drept cel mai puternic dintre toţi arhanghelii, el este descris în Biblie şi în alte texte sacre creştine, mozaice sau islamice, săvârşind acte eroice de protecţie. Mihail este sfântul patron al ofiţerilor de poliţie şi dă curaj celor care îl cheamă.
10. Rafael înseamnă „Cel care vindecă”. El vindecă suferinţele şi îi călăuzeşte pe vindecători şi pe cei care vor să devină vindecători. Este unul dintre cei trei arhangheli socotiţi sfinţi în prezent (ceilalţi doi fiind Mihail şi Gavril, deşi cândva au fost canonizaţi şapte arhangheli). În Cartea lui Tobias (o carte canonică în Biblie), Rafael se descrie pe sine ca slujitor în faţa Gloriei Domnului Dumnezeu. Se crede că a fost unul dintre cei trei arhangheli care l-au vizitat pe patriarhul Avraam. Deoarece l-a însoţit pe Tobias în călătoria sa, Rafael este considerat sfântul patron al călătorilor. Rolul său principal este totuşi cel de vindecător şi de sprijinitor al vindecătorilor.
11. Raguel înseamnă „Prietenul lui Dumnezeu”. El aduce armonie în toate tipurile de relaţii şi ajută la rezolvarea neînţelegerilor. Cartea lui Enoh îl descrie pe Raguel ca supraveghetor al tuturor îngerilor, asigurând interacţiunea lor armonioasă. Se spune că a ajutat la înălţarea profetului Enoh la ceruri şi la transformarea sa în Arhanghelul Metatron.
12. Raziel înseamnă „Secretele lui Dumnezeu”. El vindecă blocajele spirituale şi psihice şi ne ajută în interpretarea viselor şi a amintirilor din vieţile trecute. Învăţăturile vechi evreieşti spun că Raziel stă atât de aproape de tronul lui Dumnezeu, încât aude toate secretele universului, secrete pe care le-a consemnat în cartea intitulată Sefer Raziel ( Cartea Arhanghelului Raziel). Legenda spune că Raziel i-a dat această carte lui Adam, în momentul în care părăsea Grădina raiului, şi lui Noe, în timp ce construia arca. Cabala îl descrie pe Raziel ca întruchipare a înţelepciunii dumnezeiești.
13. Sandalfon a fost profetul Ilie, care s-a înălţat la ceruri ca arhanghel. El slujeşte în multe privinţe, îi ajută pe oameni să-şi vindece tendinţele agresive şi duce rugăciunile noastre către Creator. În plus, Sandalfon îi ajută pe muzicieni, în special pe cei care folosesc muzica pentru vindecare. Fiindcă este unul dintre cei doi oameni care au fost înălţaţi la rangul de arhangheli, Sandalfon este considerat frate geamăn cu Metatron (care a fost profetul Enoh). Învăţăturile vechi evreieşti vorbesc despre statura impresionantă a lui Sandalfon şi spun că Moise îl numea pe Sandalfon „Îngerul cel înalt”.
14. Uriel înseamnă „Dumnezeu este lumină”. Este arhanghelul înţelepciunii şi al filosofiei, cel care ne luminează minţile cu intuiţie şi cu idei noi. În textele sfinte evreieşti, Uriel are roluri diferite şi ample. Ca înger al luminii, el este adesea asociat cu serafimii, care sunt cei mai apropiaţi de Dumnezeu din cele nouă cete îngereşti. Se crede că Uriel l-a înştiinţat pe Noe de iminenţa Potopului. Uriel este socotit de obicei unul dintre cei patru arhangheli principali, alături de Mihail, Gavril şi Rafael.
15. Zadakiel înseamnă „Dreptatea lui Dumnezeu”. El vindecă tulburările de memorie şi ajută la îmbunătăţirea altor funcţii mentale. Mulţi erudiţi consideră că Zadakiel a fost îngerul care l-a oprit pe Avraam să-l sacrifice pe fiul său, Isac. Cabala îl descrie pe Zadakiel drept căpetenia care îl ajută pe Arhanghelul Mihail să ne apere şi să ne elibereze de energiile inferioare.
Arhanghelii sunt întâlniți în mai multe tradiții spirituale, ceea ce înseamnă că nu este necesar să aparţineţi unei anumite religii pentru a avea acces la ajutorul lor și pentru a intra în comuniune inefabilă cu ei. Fiind entități neîntrupate înzestrate cu ubicuitate, ei pot să-i ajute pe toţi cei care îi cheamă în acelaşi timp. Arhanghelii vor răspunde apelurilor sincere, pure, indiferent dacă sunt formulate în gând, cu glas tare sau în scris. Le putem cere arhanghelilor să ne ghideze și să ne inspire permanent şi ei vor fi fericiţi să o facă.
Citiţi şi:
yogaesoteric
20 ianuarie 2019
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu