După 4.500 de ani, piramidele din Egipt continuă să ne ofere surprize uluitoare. Cercetătorii au găsit în mijlocul Piramidei lui Keops o nouă cameră, de mărimea unui avion de pasageri.
Această cavitate este atât de mare cât „un avion de 200 de locuri, fiind situată în mijlocul piramidei”, a explicat pentru AFP Mehdi Tayoubi, co-director al proiectului ScanPyramids care s-a aflat la originea descoperirii.
De la sfârşitul anului 2015, misiunea care reuneşte cercetători egipteni, francezi, canadieni şi japonezi a cercetat interiorul piramidei folosind tehnologii noninvazive, care permit să vezi în interiorul monumentelor pentru a afla mai multe despre cum au fost construite.
Monumentul funerar, de 139 de metri înălţime şi 230 de metri lățime, se află pe platoul Giza, la marginea oraşului Cairo, lângă Sfinx, piramida lui Khafra şi Menkaura. În aceste monumente erau depuse sarcofagele cu mumiile îmbălsămate ale faraonilor, alături de provizii cu tot ce era necesar, în concepția vechilor egipteni, pentru viaţa de după moarte – mâncare, haine şi bijuterii.
„Există multe teorii despre existenţa unor eventuale camere secrete în piramidă. Dar niciuna dintre ele nu a prezis ceva atât de mare”, a spus Tayoubi.
Potrivit studiului publicat în revista Nature, „marele vid”, aşa cum au ales cercetătorii să-l numească, are cel puţin 30 de metri lungime şi 9 metri înălţime, având caracteristici similare cu cele ale marii galerii, cea mai spațioasă sală cunoscută din piramidă. Această nouă cameră ce a fost descoperită de cercetători se află la 40-50 de metri de camera reginei, în mijlocul monumentului.
„Marele vid este complet închis, nimic din interiorul lui nu a fost atins de la construcţia piramidei. Este o descoperire foarte entuziasmantă”, a notat Kunihiro Morishima de la Universitatea Nagoya din Japonia, partener al misiunii ScanPyramids.
Echipa de cercetători a folosit o tehnică bazată pe particule cosmice, numită „cosmic-ray muon radiography” (radiografie cu ajutorul muonilor proveniți din radiația cosmică), care le-a permis să vizualizeze toate golurile cunoscute şi necunoscute din piramidă, fără să atingă o singură piatră.
„Nu putem şti dacă vidul conţine artefacte, căci astfel de obiecte sunt prea mici pentru a fi detectate cu acest tip de imagistică”, a precizat Kunihiro Morishima, coautor al studiului.
Cercetătorii nu au mai multe informaţii despre rolul spaţiului descoperit. Ar putea fi „o succesiune de camere alăturate unele lângă altele, un enorm culoar orizontal, o a doua galerie mare... Multe ipoteze sunt posibile”, a mărturisit Mehdi Tayoubi.
Citiți și:Arhitectura iniţiatică- Egiptul antic şi descoperirea centrilor de forţăO scurtă incursiune în istoria mai puţin cunoscută a omenirii (1)
yogaesoteric
24 ianuarie 2018
24 ianuarie 2018
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu