Cuvintele sunt de prisos în faţa măreţiei naturii. Peisaje care îţi taie răsuflarea sunt peste tot pe planetă, însă an de an sunt descoperite locuri cu adevărat magice, învăluite de mister, a căror existenţă este inexplicabilă chiar şi pentru cele mai luminate minţi de pe Pământ. În 2007 a fost întocmit topul celor şapte minuni ale lumii moderne, iar în 2011 a fost refăcut acest clasament, fiind adăugate locuri nou descoperite. Partea frumoasă a „planetei albastre” este că încă îşi mai poate uimi locuitorii cu bogăţii naturale de o frumuseţe ireală, aşa încât topul minunilor care ne înconjoară este într-o completare continuă.
1. Marea Gaură Albastră este o dolină rotundă cu diametrul de 305 metri şi adâncă de 120 metri, situată în mijlocul recifului Lighthouse (atol al recifului de barieră din Belize). Marea Gaură Albastră a devenit cunoscută datorită cercetătorului francez Jacques-Yves Cousteau, care a inclus-o în lista celor mai bune 10 locuri pentru scufundări. Scafandrii pot întâlni aici diverse specii de peşti, printre care bibanul-crestat, rechinul infirmieră şi câteva tipuri de peşti de recif, de exemplu rechinul caraibian de recif.
2. Vulcanul Kelimutu din Indonezia este locul în care se află trei lacuri de crater de culori diferite. Astfel, în lacul Tiwa AtaMbupu, apa are o culoare albastră, în timp ce în celelalte două lacuri, Tiwu Nuwa Muri Koo Fai şi Tiwu Ata Polo, apa are culoarea roşie, respectiv verde. Surprinzător este şi faptul că, deşi aparţin aceluiaşi vulcan, lacurile au compoziţii diferite.
3. Lacul Five Flower din China are o culoare care variază de la galben la verde închis, iar misterul acestui loc, pe lângă nuanţele ireale ale apei, este dat de faptul că lacul nu îngheaţă niciodată, iar nivelul apei este întotdeauna constant.
4. Lacul Hillier este situat pe insula Middle Island, care face parte din arhipelagul Recherche, aflat pe coasta de sud a Australiei de Vest. Descoperit în 1802, lacul are o culoare roz aprins, iar cercetătorii nu au reuşit nici până în prezent să explice fenomenul.
5. Insula Socotra din Yemen arată ca un loc de pe altă planetă datorită celor peste 800 de specii rare de plante şi animale, dintre care 300 unice în lume. Simbolul insulei este copacul numit „Sângele Dragonului”, a cărui răşină este roşie şi se folosea în Evul Mediu pentru medicamente şi vopseluri.
6. Parcul Naţional Lencois Maranhenses din Brazilia este unic un lume prin faptul că, deşi în această zonă plouă abundent, aproape că nu există vegetaţie. Zona arată ca un deşert, dar nu este. Tot aici, există o zonă cu nisip alb care îşi schimbă forma în funcţie de bătaia vântului. Cele mai căutate puncte ale parcului sunt iazul Azul Lagoa Bonita şi iazul Lagoa datorită apelor lor limpezi şi condiţiilor ideale pentru baie.
7. Valea Lunii sau Ischigualasto, care înseamnă „locul unde ai pus lună” este o vale din Argentina împânzită cu formaţiuni geologice generate de eroziuni eoliene. Una dintre principalele atracţii ale parcului este Câmpul Bowling – „Bowling Field” unde există un număr mare de sfere realizate dintr-un material asemănător solului a căror provenienţa nu a fost încă explicată.
8. Racetrack Playa este o regiune deşertică, aflată în nord-vestul celebrei Văi a Morţii din California, plină de pietre care se mişcă şi care lasă în urma lor o dâră pe nisip.
9. Dealurile de Ciocolată din Filipine sunt un fascinant fenomen natural ce constă în aproximativ 1.300 de dealuri de iarbă acoperite de calcar, iarbă care devine maronie în timpul sezonului uscat, de unde şi numele zonei.
10. Ochiul Saharei se găseşte în Mauritania, în partea de sud-vest a deşertului Sahara. Fenomenul geologic este de-a dreptul uriaş, având un diametru de 30 de mile, fiind vizibil și din spaţiu. Până nu demult se presupunea că formațiunea s-a format în urma impactului unui meteorit cu Pământul, dar noile descoperiri au condus la concluzia că este vorba doar de eroziune şi înălţare. Cauza formei sale circulare rămâne însă un mister.
Citiți și:
Misterele oraşului templu Angkor Wat, supranumit a opta minune a lumii
Piramida holografică şi Calea Cerului din Ceahlău – minuni ale naturii sau urme ale civilizaţiei dacice?
O frumusețe unică în lume, descoperită recent în România, este ferită de ochii curioși ai lumii, nimeni neavând voie să pună măcar piciorul acolo
yogaesoteric
23 ianuarie 2017
23 ianuarie 2017
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu