marți, 18 iunie 2019

Fenomenul care transformă fetele ajunse la pubertate în băieți

Cercetătorii studiază un fenomen ciudat care face ca fetele să devină băieţi odată ce ajung la pubertate.
În localitatea Salinas din Republica Dominicană, unul din 90 de copii născuţi suferă de această anomalie, situaţia fiind asemănătoare şi în satele vecine scrie The Telegraph.
Deşi părinţii sunt convinşi că au o fetiţă, acesteia îi cresc organe genitale masculine când ajunge la adolescenţă. Medicina numeşte aceşti indivizi pseudohermafrodiți.
Se pare că anomalia este de natură genetică şi este des întâlnită în această zonă din America Centrală şi foarte rară în restul lumii. Băieţii, deși au cromozomi XY, par a fi fete atunci când se nasc. La începutul adolescenței, aceştia primesc o doză mare de testosteron, organismul reacţionând prin creşterea muşchilor şi dezvoltarea organelor genitale masculine.
Copiii transformaţi se adaptează repede la noua situaţie şi nu s-au raportat disfuncţionalităţi ale organelor. Totuşi, există situaţii în care cei care au trecut prin acest proces cer să le fie făcută operaţia pentru schimbarea genului înapoi la cel feminin.
Carla este o fetiţă din acest sat care trece prin această schimbare. Mama ei a observat încă de la vârsta de 5 ani că îi place să se joace cu băieţii, însă tatăl nu pare deranjat de situaţie, el dorindu-şi încă din timpul sarcinii ca viitorul copil să se nască băiat.
Bărbaţii maturi ajung să aibe nume de femei. S-a ajuns ca unii bărbaţi din localitate să poarte nume precum Catherine sau Maria, mulţi dintre ei alegând să nu îşi schimbe numele când ajung la maturitate.
Această anomalie a fost descoperită de către endocrinologul Julianne Imperato - McGinley de la Universitatea Cornell, care a călătorit în Republica Dominicană, purtată de zvonurile despre fetiţele care se transformă în băieţi. Aceasta a descoperit lipsa unei enzime, numită 5-alpha-reductază, care transformă testosteronul în dihidro-testosteron. Recent au fost semnalate astfel de cazuri şi în satele din Papua Noua Guinee.
Aceşti copii sunt numiţi Guevedoces (în traducere, penis după 12 ani) şi ajung la maturitate să se comporte ca nişte bărbaţi normali, ei păstrând însă mici „urme” ale trecutului feminin, în sensul că au mai puţin păr facial şi o prostată mai mică faţă de cea medie.
Specialiştii consideră că această tulburare genetică a rezistat de-a lungul anilor din cauza izolării regiunii.
yogaesoteric
16 iunie 2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu