vineri, 22 martie 2019

Câmpul magnetic al Pământului se modifică iar geologii nu înțeleg de ce

Mișcarea neregulată a polului nord magnetic îi obligă pe experți să revizuiască modelul folosit în navigația globală.
Ceva straniu se petrece în vârful lumii. Polul nord magnetic al Pământului a luat-o la sănătoasa dinspre Canada spre Siberia, condus de o mişcare a fierului lichid din nucleul planetei. Polul magnetic se mută atât de repede încât a obligat experții în geomagnetism la un demers rar. Pe 15 ianuarie a.c., aceștia au început să revizuiască modelul magnetic al lumii, care descrie câmpul magnetic al planetei și stă la baza întregii navigații moderne, de la sistemele care ghidează navele pe mare până la aplicațiile de tipul Google Maps de pe telefoanele mobile.
Cea mai recentă versiune a modelului a fost pusă la punct în 2015 și era prevăzut să fie folosită până în 2020 – dar câmpul magnetic se modifică atât de rapid încât cercetătorii se văd nevoiți să actualizeze modelul.
Eroarea crește în continuu”, spune Arnaud Chulliat, un expert în geomagnetism de la Universitatea din Colorado Boulder și de la Centrul Național Informațional de Mediu din cadrul Agenției Naționale pentru Atmosferă și Oceane (NOAA). Problema rezidă parțial în mișcarea polului magnetic, restul fiind cauzat de alte mișcări din adâncuri.
Frământările fluidului din nucleul Pământului generează cea mai mare parte a câmpului magnetic, care variază în timp, în funcție de mișcările din adâncuri. În 2016, de exemplu, o parte a câmpului magnetic și-a mărit temporar viteza de deplasare datorită fluctuațiilor din adâncurile nordului Americii de Sud și din estul Oceanului Pacific. Sateliți precum cei ai misiunii Swarm a Agenției Spațiale Europene au urmărit aceste mișcări.
Deja la începutul anului 2018, modelul magnetic al Pământului avea probleme. Cercetătorii de la NOAA și de la Observatorul Geologic Britanic din Edinburgh, care făceau verificarea anuală despre cât de corect surprinde modelul variațiile câmpului magnetic al Pământului, și-au dat seama că modelul era atât de deviat încât depăşea cu mult limitele de eroare acceptabile pentru navigație.
Polul rătăcitor
Ne-am găsit într-o situație foarte interesantă”, spune Chulliat. „Ce s-a petrecut? Răspunsul presupune un dublu aspect”, a declarat el în luna decembrie 2018, la o ședință a Uniunii Geofizicienilor Americani de la Washington DC.
În primul rând, fluctuațiile geomagnetice din 2016 de sub America de Sud nu puteau veni într-un moment mai prost, atât timp cât cu doar un an înainte, în 2015, avusese loc revizuirea modelului magnetic al Pământului. Asta înseamnă că, imediat după ultima revizuire, câmpul magnetic „s-a clătinat” în moduri pe care experții nu le anticipaseră.
În al doilea rând, mișcarea polului nord magnetic a înrăutățit și mai mult problema. Polul se mișcă impredictibil, fascinând exploratorii și oamenii de știință încă din 1831, când James Clark l-a măsurat pentru prima dată, în Canada Arctică. Pe la mijlocul anilor 1990, polul a prins viteză, accelerând deplasarea de la 15 km la 55 km/an. Prin 2001 ajunsese deja în Oceanul Arctic, acolo unde o echipă – care l-a inclus și pe Chulliat – a aterizat cu un avion în 2007, în încercarea de a-l localiza.
În 2018, polul a traversat Linia Internațională a Datei, spre emisfera estică. În prezent se îndreaptă către Siberia.
Geometria câmpului magnetic al Pământului scoate în evidență erorile modelului în zonele în care câmpul se modifică rapid, așa cum este Polul Nord.
Faptul că polul se mișcă repede face această zonă mult mai expusă erorilor mari”, spune Chulliat.
Pentru a corecta modelul magnetic al Pământului, el și colegii lui au cules date de-a lungul ultimilor trei ani, date care au inclus și pulsul magnetic din 2016. Noua versiune ar trebui să fie corectă, spune el, până la noua revizuire programată pentru anul 2020.
Probleme în nucleu
Între timp, savanții lucrează pentru a înțelege de ce câmpul magnetic se modifică atât de dramatic. Pulsurile geomagnetice, precum cel din 2016, pot fi legate înapoi în timp de valurile „hidromagnetice” venite din adâncurile nucleului. Iar mișcarea rapidă a polului magnetic de nord ar putea fi legată de un jet de mare viteză de fier lichid din adâncurile solului canadian.
Jetul se pare că „pătează” și slăbește câmpul magnetic sub Canada, a spus Phil Livermore, expert geomagnetician de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, la întâlnirea Uniunii Geofizicienilor Americani.
Locația polului magnetic de nord se pare că este determinată de două arii de mare anvergură ale câmpului magnetic, una aflată sub Canada, cealaltă sub Siberia”, a spus Livermore. „Aria din Siberia câștigă competiția.”
Ceea ce înseamnă că experții geomagneticieni din întreaga lume vor avea foarte mult de lucru în viitorul imediat apropiat.
Notă 
Polul Nord Magnetic al Pământului este punctul de pe suprafața emisferei nordice în care câmpul magnetic al Pământului este îndreptat direct în jos. Deși geografic se află în partea de nord a planetei, el este, conform direcției liniilor de câmp magnetic, din punct de vedere fizic un „sud” magnetic
.
yogaesoteric
18 martie 2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu