marți, 24 mai 2016

Puterea tainică vindecătoare a simţurilor trezite

Lumea se reflectă în fiinţa noastră într-un mod corespunzător cu punctul nostru de vedere, cu înțelegerea și cu experiența pe care le am acumulat până în prezent. Chiar în acest moment, fiecare dintre noi suntem conectaţi într-un mod inefabil la sferele de forță ce există în Macrocosmos. O conștiință și o inteligenţă tainică există atât în Univers, cât și în întreaga noastră ființă. Nevăzută, ea pătrunde totul: este prezentă în respiraţia noastră, ne hrănește celulele, se manifestă în bătăile inimii, animă fluxul sangvin, ne însuflețește și ne dă viață clipă de clipă. Deși unii încă mai cred că suntem separaţi de lume, în realitate, trupul nostru și Universul sunt interconectate și structurate similar, fiind guvernate de aceleași principii și legi. Suntem, așadar, într-un mod tainic și intim conectaţi la realităţile macrocosmice.
În urmă cu mii de ani, înțelepții vizionari ai Indiei au înţeles ceea ce oamenii de știință din domeniul fizicii cuantice abia încep să realizeze, și anume, că suntem cu toţii părți integrante ale unui câmp infinit de conștiință care orchestrează și ordonează toate fenomenele și manifestările din Univers.
Cu fiecare respiraţie, noi realizăm, printr-un proces complex de rezonanță ocultă un schimb de energie cu Universul, în interacțiune cu care preluăm în mod constant informaţii și impresii senzoriale prin intermediul celor cinci organe de simţ, care în conformitate cu tradiția spirituală yoghină sunt atât subtile cât și grosiere (fizice). Cele cinci simţuri grosiere ale omului sunt în egală măsură porţi de acces spre o înţelegere mai profundă a Realităţii.
Atunci când simţurile fizice sunt în mod armonios stimulate, sistemul nervos este regenerat, iar centrii subtili de forţă ai ființei umane (CHAKRA-ele) beneficiază de o profundă dinamizare și echilibrare. Există o străveche rostire ce afirmă că „întreaga lume se oglindește în mod analogic în universul lăuntric al ființei umane”. Atunci când în ființa noastră predomină armonia și echilibrul, aceasta atrage în mod corespondent, manifestări benefice și armonice în viața noastră.
În tradiția Ayurveda, impresiile senzoriale fizice sunt considerate cruciale pentru sănătate. La fel cum alimentele pe care le mâncăm contribuie în mod predominant la crearea ţesuturilor trupești, tot așa energia captată prin intermediul simțurilor influențează și chiar determină calitatea emoţiilor și a gândurilor noastre.
Ființa umană poate produce aproape orice energie vitală și orice substanţă ce sunt necesare regenerării și vindecării, dacă îi sunt oferite ingredientele potrivite. Dacă dorim să ne vindecăm trupul, primul aspect pe care trebuie să-l avem în vedere este controlul simțurilor și stăpânirea emoțiilor. Astfel, este necesar să evităm emoțiile distructive, toxice, nefaste și să le cultivăm pe cele sănătoase și binefăcătoare. Ori de câte ori avem un anumit gând sau trăim o anumită emoţie, în organismul nostru sunt creaţi neurotransmiţători și neuropeptide. Aceste substanţe au tendinţa de a gravita spre tractul digestiv și către sistemul imunitar, influențând prin energiile faste sau nefaste pe care le vehiculează câmpul vital-energetic al ființei. Gândurile și emoțiile benefice au efecte hrănitoare, pot declanșa procese fiziologice, neurologice și psiho-emoționale de regenerare și însănătoșire. Stările benefice, armonioase stabilizează și calmează sistemul nervos, în timp ce gândurile nefaste afectează vitalitatea ființei și sunt precursoarele bolilor. 
Folosind în mod adecvat cele cinci simţuri, fiecare dintre noi putem să trezim înlăuntrul fiinţei noastre o putere tainică vindecătoare ce ne va feri de orice tulburări sau boli.
Prin intermediul aromoterapiei putem trezi în mod armonios simţul mirosului, combătând astfel stresul și anxietatea operând la nivelul centrului subtil de forță MULADHARA CHAKRA
Cel mai grosier dintre simţuri, mirosul, ne conectează în mod direct la amintirile, emoţiile și instinctele primare, deoarece analizatorul olfactiv este singurul care are în creier două zone de proiecție, cea a memoriei și cea a emoţiilor. Prin intermediul mirosului, noi „absorbim“ încărcătura olfactivă a moleculelor unei anumite substanțe, iar dacă aceasta prezintă unele virtuți terapeutice putem în acest fel să angrenăm un proces de vindecare naturală. Acesta este, în principiu, procesul care se petrece în cazul aromoterapiei.
Iată câteva sugestii specifice de parfumuri echilibrante, cu efect revigorant: lămâie, portocal, cuișoare, scorțișoară; cu efect răcoritor: iasomie, mentă, lămâie verde (lime); cu efect calmant: lavandă, vanilie, santal, neroli. Esenţele volatile pot fi introduse în lampa de aromoterapie (4 până la 8 picături), pot fi puse în apa de baie (maximum 8-10 picături) sau pot fi combinate cu un ulei de masaj (15-20 picături la 100 ml ulei de migdale ori de susan).
De asemenea, putem folosi procedeul cunoscut sub denumirea de condiţionarea neuro-asociativă prin care se declanșează, în mod conștient, actul vindecător care implică folosirea unei anumite arome plăcute. În primul rând este necesar să ne alegem aroma potrivită și să o inhalăm cât mai des pentru a obține efectul terapeutic dorit. Ființa noastră va începe să asocieze o stare plăcută cu acel miros. Nu peste mult timp, doar un strop din acel parfum va trezi înlăuntrul nostru răspunsul vindecător folosit în mod adecvat în cadrul complex al aromoterapiei. Simțul specific al mirosul poate constitui un remediu foarte plăcut și totodată binefăcător în vederea tratării insomniei, depresiei și a altor tipuri de dezechilibre.
Prin intermediul simţului tactil trezit în mod armonios, atingerile afectuoase pot aduce sănătatea inimii operând la nivelul centrului subtil de forță ANAHATA CHAKRA
Atingerea este fundamentală pentru sănătate și bunăstare, ea contribuind la creșterea vitalităţii. Atingerile plăcute ne înfioară pielea. Senzaţia plăcută trece dincolo de piele, pătrunzându-ne în suflet. Atunci când pielea ne este stimulată de o atingere iubitoare sau prin masaj, în organism se eliberează mai multe substanţe chimice vindecătoare, care îmbunătăţesc funcţiile sistemului imunitar, îmbunătăţesc circulaţia sangvină și conferă un somn odihnitor. În doar câteva minute, persoanele extrem de stresate își pot relaxa astfel atât mușchii, cât și nervii.
Putem să ne oferim, zilnic, beneficiile vindecătoare ale atingerii printr-un auto-masaj ayurvedic (ABHYANGA). Cei care sunt excesiv de stresați pot folosi uleiuri numite în mod generic „grele și calde”, cum ar fi uleiul de susan sau uleiul de migdale. Dacă ne simțim iritaţi sau chiar furioși, putem folosi uleiuri răcoritoare de nucă de cocos, de mentă, ulei de floarea soarelui sau chiar ulei de măsline. Dacă ne simțim letargici, masajul viguros cu ulei de șofran sau cu ulei de muștar ne ajută să ne învigorăm.
Putem realiza un masaj complet cu uleiuri. Turnăm o lingură de ulei cald în palmă, apoi ungem și masăm viguros scalpul. Folosim mișcări circulare mici pentru a masa întregul scalp, ca și cum am șampona părul. Adaugăm ulei în palme ori de câte ori simțim nevoia. Trecem, apoi, să masăm ușor fața și urechile, continuăm să masăm gâtul în partea din față și în partea din spate, deplasându-ne apoi spre umeri. Masăm viguros brațele folosind o mișcare circulară la nivelul umerilor și o mișcare sus – jos pe braţe. Masăm apoi pieptul și abdomenul, folosind mișcări circulare ușoare. Urmărim să ne masăm spatele și coloana vertebrală cât putem de bine. Masăm energic picioarele folosind mișcări circulare la glezne și genunchi și mișcări sus – jos pe coapse și gambe. Masăm, apoi, tălpile picioarelor foarte bine și oferim atenţie și degetelor de la picioare, utilizând mișcări ușoare.
Ne masăm trupul cu iubire și sensibilitate, lăsând un strat subţire, aproape imperceptibil, de ulei pe trup. Această procedură este extrem de benefică, tonifiind pielea și încălzind mușchii pe tot parcursul zilei. De aceea, pentru a îndepărta surplusul de ulei ne putem șterge cu un prosop de hârtie sau să ne spălăm cu un săpun foarte blând și apă călduță, după masaj.
Prin intermediul simţului auzului trezit în mod armonios, beneficiem de o relaxare profundă prin magia muzicii armonioase ce operează la nivelul centrului subtil de forță VISHUDDHA CHAKRA
Fiecare sunet pe care-l auzim are în ființa noastră un efect fiziologic corespondent. Când ascultăm o melodie frumoasă sau anumite cuvinte divin inspirate, simțim o cascadă de plăcere și încântare, o stare binefăcătoare care ne susține sănătatea și integritatea fiinţei. Prin contrast, persoanele expuse la poluare fonică aproape tot timpul sunt mai predispuse la scăderea imunității și a stresului.
Sistemul Ayurveda recunoaște puterea de vindecare a sunetului și a muzicii. Sunetele vindecătoare specifice de care fiecare dintre noi beneficiază cel mai mult depind mai ales de tipul nostru constituţional. Este, de asemenea, important ca pur și simplu să ne racordăm la propria ființă și să descoperim care sunt sunetele vindecătoare și inspiratoare pentru fiecare dintre noi.
Sunetul a fost folosit încă din vremuri străvechi pentru a crea anumite stări de spirit benefice în ființa ascultătorilor. Diferitele sunete influenţează oamenii în moduri diferite. Astfel, un sunet de joagăr provoacă o reacție foarte diferită prin comparație cu sunetele scoase de o chitară. Tobele tibetane pot crea o stare de transă, fanfara a fost folosită dintotdeauna pentru a îmbărbăta armata, iar cântecul de leagăn al mamei alină un copil care plânge. Folosind sunete binefăcătoare adecvate, putem să beneficiem de efectele lor terapeutice, care aduc sănătate, fericire și unitate.
În tradiţia hindusă, vibraţiile sonore sunt cunoscute sub denumirea de nada. Sunetul este folosit nu doar pentru bunăstarea fizică și mentală, ci și ca o cale de trezire spirituală. Sunetele pot fi fizice sau subtile, exterioare sau interioare. Putem asculta diferite sunete sau melodii din muzica spontană a Naturii – ciripitul păsărilor, foșnetul vântului prin frunzișul copacilor sau sunetul ploii. Putem de asemenea emite lăuntric anumite MANTRA-e pentru a ne focaliza mintea și a o orienta spre interior. Ascultate în mod adecvat, sunetele interioare ajung să fie percepute prin inimă. Fiecare ființă umană are un sunet specific, o vibrație unică ce poate fi percepută numai în universul lăuntric. Este recomandat în acest sens controlul respiraţiei, focalizarea atenției spre interior și o cât mai bună abstragere de la simțuri. Descoperirea acestui sunet lăuntric armonios ne ajută să ne echilibrăm structurile energetice și, în cele din urmă, să ne conectăm la sferele de forță sublime ale Macrocosmosului.
Câteva exemple de sunete armonioase care se pot folosi pentru menţinerea sănătăţii, dar și pentru vindecare sunt sunetele gongurilor sau ale bolurilor tibetane, incantarea sonoră a MANTRA-elor, sau unele tehnici de PRANAYAMA precum cea care este numită în mod sugestiv zumzetul albinei. Utilizând astfel terapia prin intermediul sunetelor, se pot elimina impurităţile din fiinţă și poate fi considerabil îmbunătăţită starea de sănătate.
Prin intermediul simţului gustativ trezit în mod armonios, hrana naturală contribuie la spiritualizarea fiinţei și operează la nivelul centrului subtil de forță SVADHISTHANA CHAKRA
Ayurveda clasifică alimentele, plantele de leac și substanţele benefice prin intermediul a șase gusturi: dulce, sărat, acru, picant, amar și astringent. Fiecare dintre gusturi conferă o savoare deosebită și are un efect unic asupra sistemului complex trup-minte.
Dacă toate cele șase gusturi sunt integrate în hrana preparată și consumată la o masă, vom avea toţi nutrienții necesari și ne vom simţi complet satisfăcuți și plini de energie. În cazul în care unul sau mai multe gusturi lipsesc de la o masă, nu ne vom simți pe deplin satisfăcuți, chiar dacă vom fi sătui.
Alimentele cu gust amărui precum frunzele de cicoare, de păpădie sau anghinarea nu se numără printre preferințele alimentare ale multora, cu toate că gustul amar deține proprietăţi vindecătoare deosebite. Substanţele amare stimulează funcţionarea stomacului și a intestinelor, activând în același timp mecanismele de detoxifiere ale ficatului, ale vezicii biliare precum și ale sângelui.
Gustul dulce natural este deosebit de plăcut. Alimentele dulci sunt cele mai bogate în energie, care este măsurată științific în calorii. Ele abundă în glucide, proteine și grăsimi. Dintre alimentele dulci fac parte: cerealele, pastele, produsele de panificație, arahidele, lactatele, uleiurile, fructele dulci, legumele hrănitoare și mierea. Gustul dulce are un efect calmant asupra organismului, crește masa musculară și aduce satisfacţie emoţională. Folosit în exces, gustul dulce poate conduce la obezitate.
Gustul sărat dă savoare mâncării, potențează celelalte gusturi și îmbunătățește apetitul. Sursele gustului sărat sunt sarea și algele.
Gustul acru stimulează apetitul și ajută la digestie, dar poate fi iritant pentru cei care suferă de arsuri la stomac. Printre alimentele cu gust acru enumerăm citricele, fructele de pădure, fructele acrișoare, roșiile, oțetul, murăturile, condimentele.
Gustul iute al alimentelor picante este produs în general de uleiurile esenţiale care stimulează în mod specific limba și mucoasa bucală. Alimentele picante dinamizează digestia și detoxifică în mod natural trupul. Multe dintre ele sunt bogate și în antioxidanți. Printre alimentele iuți se numără: piperul negru, ghimbirul, usturoiul, ceapa, prazul, ardeiul iute, ridichea, hreanul, cuișoarele. Multe dintre plantele verzi ca busuiocul, cimbrul, oregano sau rozmarinul sunt ușor picante, ele intrând la grupa plantelor aromatice. Consumul regulat de alimente iuți contribuie la o digestie sănătoasă și stimulează imunitatea.
Alimentele cu gust amar detoxifică în mod natural și sunt bogate în substanţele naturale necesare unei funcționări fiziologice sănătoase. Spanacul, sfecla, napii, dovleceii, fasolea verde, sparanghelul și varza de Bruxelles sunt exemple de alimente predominant amare. Multe plante medicinale au un gust amar. Atunci când ne propunem să ne transformăm în bine și să eliminăm obiceiurile nesănătoase, este bine să includem în meniu și alimente detoxifiante cu gust amar.
Gustul astringent este mai puţin cunoscut. Alimentele astringente au un important efect vindecător asupra organismului. Gustul astringent se regăsește mai ales la legume, spanac, fasole, mazăre și linte. De asemenea, se mai regăsește și în cazul merișorului, gutuilor, rodiilor și porumbelor. Fasolea conţine substanţe chimice care produc o echilibrare hormonală naturală și reduc riscul apariției a numeroase forme de cancer.
Prin intermediul simţului vizual trezit în mod armonios, lumina soarelui ori lumina colorată poate risipi rapid orice tristeţe sau depresie și operează la nivelul centrului subtil de forță MANIPURA CHAKRA
Impresiile vizuale pe care le recepționăm au un efect profund asupra minţii, trupului și emoţiilor noastre. Vizionarea de filme violente sau a spectacolelor gregare televizate declanșează imediat un efect stresant în ființă, provoacă nervozitate și inhibă sistemul imunitar. Prin comparaţie, contemplarea unor imagini liniștitoare sau frumoase produce în ființă o stare de calm și liniște care, la rândul ei, produce o suită de reacții hormonale și biochimice binefăcătoare. Privind mai mereu imagini frumoase, care ne înalţă spiritual, ne hrănim totodată în mod natural întreaga ființă. Ieșirile în natură au efecte vindecătoare asupra minţii, trupului și sufletului mai ales prin intermediul peisajelor frumoase pe care le privim.
Lipsa luminii este intens resimțită de ființa umană. Radiațiile solare mai slabe din lunile de toamnă și iarnă provoacă așa-numita depresie sezonieră care se resimte sub forma unei stări de indispoziție și apatie. Retina noastră include celule fotoreceptoare, care reacţionează la lumina albastră din spectrul solar. Pe măsură ce lumina zilei scade în intensitate, organismul intră într-un regim automat de economisire a energiei. Simptomele caracteristice sunt pofta nesățioasă de dulce și oboseala aproape permanentă, în ciuda respectării programului normal de somn. Când depresia sezonului rece se manifestă doar superficial, plimbarea în aer liber poate fi adesea un remediu excepţional. Ea compensează parţial lipsa luminii și, totodată, face să crească secreţia de serotonină, hormonul capabil să frâneze tendinţele depresive. Dacă, însă, dezechilibrul psihic este deja mai accentuat, specialiștii recomandă frecvent fototerapia.
Studiile științifice evidențiază faptul că oamenii care își orientează în mod preponderent percepţiile senzoriale spre ceea ce este frumos și armonios au șanse mai mari de a trăi mai mult
O străveche afirmaţie plină de înţelepciune ne arată cât de importante sunt pentru noi simţurile: „Cine învaţă să se bucure într-un mod înțelept de simțuri va fi mereu sănătos și fericit“. Senzația de bunăstare care apare atunci când beneficiem de un masaj sau atunci când savurăm ceva gustos este conexă cu faptul că în acele momente trupul nostru secretă endorfine. Denumite și hormonii fericirii, endorfinele sunt niște substanţe care creează o stare de relaxare și satisfacţie. Aceasta este modalitatea prin care Natura ne convinge, utilizând instrumentul plăcerii senzoriale, să facem acele acţiuni bune care ne sunt necesare pentru a fi fericiţi: să mâncăm sănătos, să râdem cu poftă, să iubim fără măsură, să avem relaţii amoroase bazate pe iubire reciprocă, transfigurare și continenţă sexuală perfectă.
Stările de mulţumire interioară și de fericire apărute în urma unei fuziuni amoroase realizată cu iubire și continență amoroasă pot fi măsurate obiectiv. Atingerile afectuoase și mângâierile trupești măresc nivelul oxitocinei în sânge, acesta fiind hormonul tandreței și al altor emoţii benefice aflate în legătură cu ea. Totodată crește și numărul celulelor sistemului imunitar, în paralel cu reducerea secreţiei de cortizol, cunoscut de toată lumea ca hormon al stresului.
Există psihologi care compară bucuria simţurilor, adică folosirea lor deliberată în sens benefic, cu un ușor antidepresiv. Viaţa de zi cu zi ni se pare, uneori, foarte dificilă, deoarece pur și simplu ne lăsăm copleșiţi de agitaţie, de muncă, de eterna criză de timp și atunci uităm să ne folosim de aceste instrumente senzoriale minunate cu care ne-a înzestrat Dumnezeu.
Bucuria simţurilor cere să avem suficient timp la dispoziţie, precum și un spaţiu și o concentrare adecvate. Când înfulecăm rapid un baton de ciocolată, cu ochii în televizor, ratăm de fapt șansa de a savura viaţa cu adevărat. Pentru a ne rafina simţurile este bine să începem cu aspectele care ne produc cea mai mare plăcere – muzica, o mâncare delicioasă, un film bun.
Putem stabili o comunicare exclusivă între noi și simţuri, concentrându-ne pe deplin asupra experienţei respective, iar dacă o vom trăi împreună cu ființa iubită, aceasta ne va ajuta să gustăm pe îndelete plăcerea. Este bine să potențăm într-un anumit fel bucuria simțurilor, mai întâi anticipând-o, iar apoi păstrând-o în memorie! Cine își aduce aminte de experienţele senzoriale binefăcătoare își prelungește, își intensifică plăcerea și implicit longevitatea. Dintre cele cinci simţuri, mirosul răspunde cel mai prompt la un astfel de antrenament. Însă cel mai mult se poate experimenta prin intermediul gustului, fiindcă el se asociază cel mai frecvent cu plăcerea. Totodată, savurarea conștientă activează și alte simţuri: mirosul, văzul, percepţiile tactile.
Un scurt program de îmbunătăţire a funcţionării simţurilor noastre fizice
Ochii 
Fumul, praful, curenții de aer, cosmeticele, multe dintre acestea ne irită ochii. Vitaminele A, C, E, precum și unele minerale ca zincul și seleniul ne întăresc capacitatea vizuală. Pentru aceasta putem folosi, de asemenea, unele remedii fitoterapeutice cum sunt, de exemplu, florile de crăiță.
Nasul 
Cine face des guturai știe cât de rău afectează acesta mirosul și gustul. O spălare cu apă sărată eliberează nările și elimină inflamarea mucoasei nazale. În acest scop vom umple o cană cu apă călduță în care adăugăm puţină sare grunjoasă și ne vom clăti ambele nări cu această soluție. Putem folosi alternativ și un macerat de frunze de limba mielului.
Urechile
Zgomotul este unul dintre cei mai mari factori de stres. Expunerea noastră frecventă la un nivel sonor comparabil cu cel al străzii poate provoca, pe termen lung, tulburări auditive. Este necesar să utilizăm din când în când dopurile de urechi, pentru a îngădui timpanelor un repaos total. Pulberea de frunze de ginko biloba poate fi adeseori de folos în această direcție, fiindcă activează circulaţia sângelui la nivelul urechii interne. Cu aceleași beneficii putem folosi pulberea din flori de sulfină.
Pielea 
Pielea este cel mai mare dintre organele noastre de simţ. Toamna și iarna, pielea are nevoie de o îngrijire deosebită, deoarece, atunci când temperatura începe să coboare sub 8°C, ea își reduce producţia de sebum. Pentru a o împiedica să se usuce și să se fisureze, este bine să aplicăm o loțiune grasă ori un ulei de corp. Ideal ar fi să avem în casă cel puţin o plantă vie de aloe. Cu ajutorul gelului pe care frunzele de aloe îl conţin ne putem îngriji și hidrata periodic pielea.

yogaesoteric
23 mai 2016
 

Un comentariu: