Sine al meu Superior, cu iubire îți cer ca începând din acest moment să mă îndrumi în tot ceea ce fac sau intenționez, pentru a cunoaște cele mai corecte soluții în problemele cu care mă voi confrunta în viitor. Îți cer aceasta pentru binele meu cel mai înalt, pentru evoluția ființei mele în Lumină și în afara oricărei interferențe malefice. Vreau să îmi ridic frecvența de vibrației la nivelul cel mai potrivit pentru evoluția spirituală a ființei mele în Lumină. Așa să fie!” (în sprijinul celor interesați)

Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 27 mai 2017

Cucuteni – Povestea unei culturi uimitoare de acum 6 - 7.000 de ani


Cultura Cucuteni reprezintă vârful de dezvoltare al culturilor neolitice din Europa (5.000 – 3.500 î.e.n.). Performanțele la care a ajuns populația cucuteniană sunt absolut uimitoare, iar ele ar trebui cunoscute de toți românii!
Acum 6 - 7.000 de ani, cucutenienii aveau case cu etaj și case ridicate pe piloni, comunitățile lor trăind în așezări de până la 20.000 de case, aranjate planimetric, ceea ce ne spune că era o societate bine organizată și din punct de vedere administrativ. Gândiți-vă la faptul că o așezare cu 20.000 de case putea să adăpostească 100.000 de oameni – un oraș măricel din România de astăzi – iar ca aceștia să aibă tot ce le trebuia, era necesar să fie foarte bine organizați. Este de reținut că locuințele cucuteniene ajungeau și până la 200 mp, erau compartimentate, ceea ce sugerează că fiecare cameră avea o specificitate.
Cu o continuitate de peste 1.500 de ani, cucutenienii stabilesc și în această direcție un record european pentru acea epocă.







Dar poate cel mai uimitor lucru este reprezentat de incredibila calitate a ceramicii cucuteniene, o ceramică care își păstrează foarte bine calitățile și astăzi, după 6 - 7.000 de ani de ședere în pământ – pasta este de o calitate excepțională, greu de egalat, iar culorile, încă vii, realizate cu pigmenți naturali, reprezintă o enigmă pentru specialiști. Și ca și cum nu ar fi suficient, arta cu care sunt pictate multe dintre vasele cucuteniene ar putea fi privită ca artă modernă, datorită capacității de abstractizare a acestor oameni străvechi.
Surprizele nu se opresc însă aici. Tot în cultura Cucuteni descoperim vase care prin ceea ce reprezintă sau prin simbolurile folosite ne bulversează cu adevărat.
Astfel, cu o vechime de peste 6.000, descoperim un animal pe roți cu ax (cu mult înaintea primelor reprezentări de roți din Sumer) și, nu în ultimul rând, descoperim simbolurile Svasticii și Yin-Yang, cu aceeași vechime: peste 6.000 de ani, lucru care, coroborat cu prezența acestor simboluri în culturi și mai vechi din acest areal (Svastica este prezentă pe ceramica din cultura Turdaș Vinca încă de acum 7.500 de ani), pune în mod serios sub semnul întrebării originea lor asiatică.
Să nu uităm, de asemenea, că pe teritoriul României s-au găsit și cele mai vechi obiecte de podoabă din aur, aparținând culturii Cucuteni, cu o vechime de peste 6.000 de ani…
Ei bine, cu toate că dovezile ne arată cât se poate de clar că această cultură a cucutenienilor este una extraordinară, că „a umilit” orice cultură europeană existentă în acea perioadă, prin nivelul la care ajunsese, copiii României nu învață aproape nimic despre ea (și nici despre alte culturi străvechi de pe teritoriul României), fiind tratată în manualele de istorie cu o superficialitate criminală, încă o dovadă a faptului că acolo sus, cozile de topor lucrează intens la îngroparea istoriei acestor meleaguri, scopul fiind acela ca noile generații să nu aibă astfel de repere, astfel de cunoștințe, să nu fie mândre că aparțin unui loc încărcat de o istorie fabuloasă, cum nu au decât extrem de puține popoare.
Așadar, în loc să devină un brand de țară, factorii de decizie ai statului român au ales să scoată aproape de tot informațiile despre cultura Cucuteni chiar și din manualele școlarilor și ale liceenilor. Informațiile prezente în cărțile de istorie pentru copii sunt extrem de zgârcite, foarte departe de ce ar trebui să fie.
În filmul de 17 minute dedicat Culturii Cucuteni (fragment extras din documentarul Fabuloasa istorie străveche din Carpați) pe care îl puteți urmări aici, veți descoperi mult mai multe lucruri uimitoare despre cucutenieni și civilizația lor.


Citiți și:

yogaesoteric
25 mai 2017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu