Sine al meu Superior, cu iubire îți cer ca începând din acest moment să mă îndrumi în tot ceea ce fac sau intenționez, pentru a cunoaște cele mai corecte soluții în problemele cu care mă voi confrunta în viitor. Îți cer aceasta pentru binele meu cel mai înalt, pentru evoluția ființei mele în Lumină și în afara oricărei interferențe malefice. Vreau să îmi ridic frecvența de vibrației la nivelul cel mai potrivit pentru evoluția spirituală a ființei mele în Lumină. Așa să fie!” (în sprijinul celor interesați)

Totalul afișărilor de pagină

marți, 25 martie 2014

25 PAȘI simpli pentru a evita boala Alzheimer




Alzheimer induce frica în fiecare dintre noi. Gândul de a-ți pierde mințile pe măsură ce îmbătrânim este terifiant și situația este agravată de faptul că - până acum – se știa că sunt puține mijloacele prin care putem întârzia sau evita boala Alzheimer, cea mai răspândită formă a demenței.




Totuși, cercetările au identificat o mulțime de factori care pot crește sau scădea riscul de a contracta boala Alzheimer. Urmând sugestiile de mai jos se poate diminua posibilitatea de a contracta boala: 
1. Verificați glezna 
Circulația săracă a sângelui în talpa piciorului este un semn că există tulburări în creier, cu un posibil accident cerebral și demență. Explicația este că sănătatea vaselor sanguine este aceeași în tot corpul. Gradul de sclerozare a arterelor și fluxul sanguin la nivelul talpilor poate sugera arteroscleroza vaselor de sânge cerebrale. Cereți doctorului un test pentru stabilirea indexului gleznă-brațe (ABI = ankle-brachial index), care necesită un aparat cu ultrasunete și o brățară pentru măsurat tensiunea, care compară tensiunea la nivelul gleznei cu cea la nivelul brațului. Pentru a rezolva orice dezechilibru al fluxului sanguin, doctorul poate sugera intensificarea exercițiilor fizice sau o schimbare a dietei sau medicației. 
2. Alimente poternic antioxidante 
Anumite alimente infuzează creierul cu antioxidanți ce pot încetini declinul memoriei și contribuie la prevenirea bolii Alzheimer. Toate fructele și legumele sunt bune, dar în capul listei se află: murele, boabele de soc, stafidele, afinele și coacăzele negre. 
 


3. Evitați grăsimile rele 
Tipul de grăsimi pe care le consumați influențează funcționarea creierului în bine sau în rău. Feriți-vă de grăsimile saturate care sufocă celulele creierului și le face ineficiente. Cumpărați produse lactate (lapte, brânză, înghețată) cu conținut de grăsimi scăzut. Renuțați la alimentele prăjite. 
4. Stimulați creșterea creierului 
Creierul începe să se reducă în volum odată ce se atinge vârsta de 30 sau 40 de ani, astfel încât efortul de învățare sporește. Totuși, cercetătorii cred acum ca dimensiunea creierului poate fi sporită prin actul de învățare. Încercați să studiați, să învățați lucruri noi sau - pentru stimulare -lărgiți cercul prietenilor. 
5. Prajituri cu ciocolată 
Cacaoa, principalul ingredient al ciocolatei, are cantități imense de antioxidanți, numiți flavonide, care au puternice proprietăți protectoare pentru inimă și creier. Când se bea cacao, se intensifică fluxul sanguine către creier. Pudra de cacao are de două ori mai multe flavonide decât ciocolata cu lapte. Ciocolata albă nu le conține deloc cacao.
6. Prezența estrogenilor 
Șaizecișiopt (68)% dintre pacienții cu Alzheimer sunt femei; este posibil ca la mijlocul vieții ele pierd protecția hormonului estrogen care susține memoria. Dacă medical dvs. nu vă spune altfel, începeți imediat să luați estrogen în perioada instalării menopauzei. Orice întârziere mărește riscul confruntării cu demnță și accident vascular cerebral. 
7. Creșteți colesterolul bun 
Este bine-cunoscut că o valoare crescută a colesterolului bun, de tip HDL, protejează contra bolilor cardiace. Dar, de asemenea, poate să va salveze și creierul. Cercetătorii pretend că acest tip de colesterol blochează substanțele ce tind a se depune și distrug celulele creierului acționând ca un anti-inflamator ce încetinește degradarea creierului. Metodele de sporire a colesterolului bun includ exercițiile fizice, consumul moderat de alcool și scăderea greutății. 
8. Navigați pe Internet 
Navigarea pe Internet, în cautarea unor informații, poate stimula creierul îmbătrânit mai mult decât o face cititul unei cărți. Înregistrări ale activității cerebrale arată că navigatorii experimentați prezintă de două ori mai multe impulsuri ale activității cerebrale decât începătorii. Conectați-vă la Internet pentru căutarea de informații, achiziționarea de bunuri sau pentru jocuri. Deși nu se știe cât de mult va ajuta creierului dvs., este oricum de preferat în locul unei navigări pasive. 
9. Gena ApoE4 
Un sfert dintre cei care citesc acest document, dețin o specifică bombă genetică cu temporizare, iar aceasta vă face de 3-10 ori mai susceptibili de a contracta o târzie boală Alzheimer. Gena se numește Apolopiproteină E4. Dacă moșteniți o singură versiune de ApoE4 de la unul din părinți, riscul dvs. de a căpăta Alzheimer este de trei ori mai mare. Dacă moșteniți a doză dublă de la ambii părinți, riscul crește de 10 ori. Cereți doctorului dvs. un test ADN pentru a vi se identifica genotipul ApoE4. 
10. Spuneți DA cafelei 
Cafeaua se dovedește a fi un tonic al creierului aflat în procesul de îmbătrânire. Este un anti-inflamator, contribuie la blocarea efectelor pe care colesterolul le are asupra creierului și reduce  riscurile accidentelor cerebrale, depresiei și diabetului, care  facilitează demența. Are un mare conținut de antioxidanți și cafeină, care stopează moartea neuronilor și ameliorează diabetul, hipertensiunea și accidentele cerebrale care conduc la demență. Pentru majoritatea oamenilor, un consumul zilnic (moderat), de 2-3 cești de cafea poate fi util. 
11. Pericolul unei greutății scăzute 
Peste vârsta de 60 de ani, pierderea nemotivată de greutate poate fi un semn al bolii Alzheimer. Un studiu a arătat că femeile care au această boală au început să piardă din greutate cu cel puțin 10 ani înainte de diagnosticarea demenței. Dintre femeile care o aceeași greutate, cele care au început să dezvolte demență au slăbit în decursul a trei decenii și atunci când au fost diagnosticate aveau cu circa 6 kg mai puțin decât cele care nu prezentau Alzheimer. Dacă aveți peste 60 de ani și prezentați o inexplicabilă pierdere în greutate, adresați-vă medicului dvs. 
12. Beți vin 
Un pahar de vin pe zi poate întârzia demența. Cercetările arată că vinul este un anti-inflamator și crește colesterolul bun, ceea ce ajută la preîntâmpinarea demenței.  Antioxidanții puternici din vinul roșu conferă acestuia proprietăți anti-demență. Astfel de antioxidanți relaxează arterele, dilată vasele sanguine și sporesc debitul sanguin, ceea ce stimulează procesele cognitive. 
13. Cunoașteți care sunt primele semnale 
Problemele de memorie nu sunt primul semnal de alarmă. Puteți constata un declin în aprecierea distanței, de exemplu puteți dori să apucați un pahar, dar eșuați în a-l apuca. Sau puteți aprecia greșit distanța atunci când traversați strada.

Rezolvarea un joc de puzzle sau citirea pe hartă pot, de asemenea, să vă producă probleme. Pierderea simțului mirosului poate fi, de asemenea, un semnal de alarmă. La fel, punerea în mod repetat a aceleiași întrebări sau depunerea în locuri improprii a lucrurilor personale (de exemplu, punerea cheilor în frigider). 
Acordați atenție problemelor de memorie, întrucât cu cât semnalele de alarmă sunt identificate mai devreme, cu atât pot fi mai eficiente modificările de stil de viață sau de medicație. 
14. Dieta mediteraneană 
Indiferent de regiunea în care trăiți, dieta mediteraneană poate feri creierul dvs. de deteriorarea memoriei și demență. Studiile arată în mod repetat că mâncarea din Grecia, Italia și Liban este realmente o hrană pentru creier. Urmând această dietă - bogată în legume cu frunze verzi, pește, fructe, nuci, legume, ulei de măsline și puțin vin – poate reduce la jumătate riscul de boală Alzheimer. Decât să depindeți de un singur aliment sau de puține substanțe nutriente, dieta propusă este un meniu bogat în elemente complexe, benefice pentru creier, ce includ un set de antioxidanți care apără celulele cerebrale de deteriorare prin  oxidare. 
15. Obezitatea la vârsta medie 
Creierul dvs. este sensibil la grăsimea din corp. Un studiu a arătat că persoanelșe obeze au cu 8% mai puțin țesut cerebral, iar persoanele supraponderale au cu 4% mai puțin țesut cerebral decât persoanele cu greutate normală. Crește astfel alarmant riscul de Alzheimer. În plus, scăderea volumului creierului se produce în zone ce reprezintă ținte ale bolii Alzheimer și care sunt critice pentru planificare, memoria pe termen lung, atenție și funcții de execuție și de control al mișcărilor. Sesizați chiar de la apariție semnele de creștere a greutății, încă din tinerețe sau la vârstă mijlocie. În mod ciudat, obezitatea după vârsta de 70 de ani nu sporește riscul de Alzheimer, dar asta nu înseamnă că putem neglija exercițiul fizic, cel mai bun mod de stimulare a funcției cognitive și de întârziere a apariției bolii Alzheimer la orice vârstă. 
16. Asigurați-vă un bun somn de noapte 
Lipsa de somn este toxică pentru celulele creierului. Somnul are surprinzătoare puteri de protejare a creierului contra pierderilor de memorie și bolii Alzheimer. Este un mijloc minunat de manipulare a nivelurilor temutei toxine cerebrale peptide beta-amiloidă, primul agent instigator al bolii Alzheimer care, conform cercetărilor, conduce la accelerarea riscului apariției bolii. Cercetările au arătat, de asemenea, că un somn în medie de 5 ore sau mai puțin în timpul nopții este corelat cu o mare creștere a grăsimii visceral abdominale, care poate conduce la diabet și obezitate și, în final, la Alzheimer. Recurgeți la perioade scurte de somn (ațipiri) și la tratamente în caz de insomnii. 
17. Asigurați-vă un larg cerc social 
Studiind creierul unei femei de 90 de ani care era foarte socialbilă (decedtă din caza bolii Alzheimer), cercetătării din Chicago au descoperit că o largă rețea de socializare i-a asigurat o mare ”rezervă cognitivă” ce a permis creierului ei să nu -și dea seama că suferea de Alzheimer. De ce se întâmplă așa, este un mister, dar interacțiunea cu prietenii și cu familia pare să crească eficiența creierului. El își formează rute de comunicare alternative, care șuntează conexiunile deteriorate de boala Alzheimer. Deci, întâlniți-vă adesea cu familia și prietenii și extindeți-vă rețeaua de socializare. Cu cât este mai puternică rezerva creierului pe care o construiți în decursul vieții, pe atât este mai probabilă restrângerea simptomelor bolii Alzheimer. 
18. Rezolvați stresul 
Când sunteți stresat, corpul eliberează hormoni denumiți corticosteroizi, care vă salvează în caz de criză. Dar reacțiile unui stres persistent declanșate de evenimente zilnice - cum ar fi frustrarea de la locul de muncă, problemele de trafic sau cele finaciare - pot fi periculoase. În timp, acest stres poate distruge celulele creierului și suprima formarea unora noi, astfel încât volumul creierului se restrânge. Evenimente traumatizante bruște - moartea cuiva drag sau un eveniment de schimbare majoră a stilului de viața, cum ar fi pensionarea – pot conduce la un sever stres psihologic care precede demența. Rețineți faptul că stresul cronic poate spori vulnerabilitatea persoanelor vârstnice, în ceea ce privește deteriorarea memoriei și demența.  Căutați sfaturi profesioniste. Antidepresivele, sfaturile, tehnicile de relaxare și alte forme de terapie pot limita pierderea de memorie cauzată de stres, în cazul încare se iau măsuri din timp. 
19. Atenție la dantură 
Gingiile deteriorate pot să vă otrăvească creierul. Persoanele cu boli la dantură și gingii tind să prezinte rezultate scăzute la teste de memorie și cognitive, conform cercetătorilor din USA din domeniul stomatologiei; ei au descoperit că infecția, responsabilă de bolile gingivale, eliberează produse colaterale ce migrază spre zonele din creier implicate în pierderea de memorie.

În consecință, perierea danturii, folosirea firelor dentare și prevenirea bolilor gingivale pot ajuta la menținerea sănătății gingiilor și a dinților, dar și a acuității memoriei. 
Un alt studiu a arătat că persoanele în vârstă cu cele mai severe gingivite (inflamării ale gingiilor) prezentau de 2-3 ori mai multe semene de deteriorare a memoriei și cunoașterii, decât cei cu forme discrete ale gingivitei. 
20. Asigurați-vă suficientă vitamină B12 
Pe măsură ce înaintați în vârstă și nivelul sanguin al vitaminei B12 scade iar șansa de suferi de Alzheimer, crește. Abilitatea dvs. de a absorbi această vitamină din alimente scade cam de la vârsta mijlocie, când se decide stadiul de deteriorare ulterioară a creierului.

Cercetărtori de la Oxford University au descoperit că un creier care funcționează cu un conținut de vitamină B12 redus, își reduce volumul, iar o deficiență a acesteia poate duce la atrofierea creierului prin fragmentarea mielinei (scutul de protecție cu conținut gras din jurul neuronilor). Se poate ajunge și la declanșarea de inflamații, un alt factor de distrugere a celulelor creierului. 
După vârsta de 40 de ani trebuie să se administreze zilnic 500-1000 milicentigrame de vitamină B12. Dacă la dvs. sau la un membru în vârstă al familiei apare o inexplicabilă scădere a memoriei, oboseală sau semene de demență, trebuie neaparat să se verifice de către doctorul dvs. posibile deficiențe ale vitaminei B12. 
Evitați și refuzați plombarea dinților cu combinații ce conțin mercur. 
21. Oțet la orice 
Există numeroase dovezi că oțetul scade factorii de risc care pot conduce la scăderea memoriei, respectiv: glicemia mare, rezistența la insulină, diabetul și pre-diabetul și creșterea în greutate. Cercetători din Phoenix (Arizona) au observant, în cadrul studiilor pe oameni și animale, că elementele acide potențează efectele de scădere a glicemiei. Studiile au arătat, de asemenea, că ele pot ține în frâu apetitul și consumul de alimente, prevenind astfel creșterea în greutate și obezitatea, acestea fiind asociate cu diabetul, demența accelerată și pierderea memoriei.

Apelați la oțet, adăugați-l la salate, consumați-l cu lingura, chiar adăugați-l la un pahar de apă de băut. Orice tip de oțet este bine-venit. 
22. Verificați-vă ochii 
Dacă vă păstrați o vedere bună sau excelentă pe măsură ce înaintați în vârstă, șansele de a suferi de demență scad cu un surprinzător procentaj de 63%. Iar dacă vederea este slabă, simpla vizitare a unui optician pentru un test și un posibil tratament, cel puțin o dată pe an, reduce în aceeași măsură șansele dvs. de a suferi de demență. Nu este însă clar cum problemele de vedere stimulează apariția demenței, dar o vedere afectată face dificilă participarea la activități mentale și fizice, cum ar fi cititul și activități practice, precum și activitățile sociale, toate acestea fiind apreciate ca încetinind declinul cognitiv. Rețineți că ochii dvs. reflectă modul în care funcționează creierul dvs., mai ales pe măsură ce înaintați în vârstă. Nu neglijați vederea slabă, întrucât, în majoritatea cazurilor, ea poate fi corectată. 
23. Consumați curry 
Pudra de curry conține condimentul galben-portocaliu numit turmeric (șofran de India) bogat în curcumină, despre care se știe că stopează deteriorarea memoriei. Un studiu a arătat că bătrânii indieni care consumau chiar și mici cantități de curry, obțineau rezultate mai bune la testele cognitive. Curcumina acționează în primul rând prin blocarea acumulării plăgilor amiloide (depozite identificate în creierul suferinzilor) care induc boala Alzheimer, apoi prin distrugerea plăgilor existente, încetinind astfel declinul cognitiv.

Este recomandat a se consuma curry de 2-3 ori pe săptămână, în special curry galben. Sau presărați condimentul pe alimetele consumate. 
24. Controlul glicemiei 
Dacă aveți diabet de tip 2 sunteți mai vulnerabil la Alzheimer. Studiile arată că riscul de Alzheimer este de 2-3 ori mai mare, iar cu cât diabetul se instalează mai curând, cu atât este mai mare șansa de a suferi de demență. Unii experți denumesc boala Alzheimer ”diabetul creierului”. Cele două afecțiuni au cauze similare - obezitatea, hipertensiunea, cholesterol ridicat, dietă bogată în grăsimi și zaharuri, activitate fizică scăzută, precum și glicemie ridicată. Pe scurt, diabetul poate produce creierului o dublă nenorocire, distrugând neuronii și favorizînd inflamările. Faceți tot posibilul de a ține glicemia la valori scăzute și adoptați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi saturate, alături de exerciții fizice regulate. 
25. Beți mai mult ceai (negru și verde) 
Evidențele sugerează că ceaiul stopează pierderea cognitivă ce precede boala Alzheimer și că cu cât beți mai mult ceai, cu atât memoria dvs. este mai ascuțită.

Secretul ceaiului nu mai este un mister. Frunzele au un bogat conținut de compuși capabili să penetreze bariera sânge-creier și acolo să blocheze deteriorarea neuronilor. Un antioxidant deosebit din ceaiul verde poate bloca toxicitatea beta-amiloidei, care omoară celulele creierului. 
Faceți-vă un obicei din a bea ceai negru și ceai verde. Nu adăugați lapte, întrucât reduce cu 25% activitatea antioxidantă a ceaiului. 
Mulți ani cu sănătate !
(primit pe net; C.M.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu