Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

CLINICA EXTRATEREŞTRILOR (12)

 Autor Adrian Dvir
(continuare)

ALIENS : DESPRE FORŢA NUMERICĂ ŞI ARITMETICĂ

Am gândit întotdeauna că matematica reprezintă o limbă universală. M-am decis să întreb despre aceasta Entităţile Aliens din echipa medicală. Surprinzător, dar ei nu au înţeles ce doream să lămuresc. X3 a promis că va lua legătura cu mine, mai târziu, despre acest subiect.
În seara aceea am simţit o prezenţă lângă mine drept pentru care am deschis calculatorul şi am întrebat prin scris :
Adrian: Tu eşti lângă mine, X3, sau altcineva?
Maya : Bună, Adrian! Mă bucur că eşti bine. Sunt Maya. X3 va sosi mai târziu împreună cu Chaim. Între timp, eu voi încerca să-ţi răspund la întrebările pe care mi le vei adresa. Ce vroiai să întrebi ?
Adrian : Ceva despre sistemul zecimal. Noi, oamenii, am dezvoltat un sistem de contabilitate. Romanii au inventat şi folosit un sistem iar Egiptenii un altul. Sistemele au la bază numărul zece, şi se numesc sisteme zecimale. Pentru a vă putea înţelege cu noi, voi aţi învăţat acest sistem.
Maya: Este adevărat.
Adrian: Aş vrea să ştiu ce sistem matematic se foloseşte pe planeta voastră, sau pe altele. Din câte cunosc, raţiunea care a stat la baza sistemului nostru zecimal, a plecat de la faptul că oamenii au zece degete la mâini şi zece la picioare. Pentru fiecare cifră avem căte un simbol, de la 0 la 10. În alte lumi există ceva diferit? Din câte am înţeles de la X3, învăţarea mecanică a funcţiilor matematice (aşa cum se întâmplă la noi) nu este acceptată de către voi, în practică.
Maya : Este adevărat. Noi aproape că nu facem calcule cu mintea proprie; asta este treaba calculatorului, care ne scuteşte de a pierde timpul cu asemenea calcule. În şcoală învăţăm baza matematicii doar la nivel de principii şi de orientare. Ca să dau un exemplu, nouă cadrelor medicale, nu ni s-a pretins niciodată să memorăm funcţiile inimii.
Persoanele care îşi aleg ca studiu domeniul matematicii, învaţă cum să utilizeze calculatorul. Acest lucru este mult mai important decât efectuarea unor calcule cu mintea proprie. Computerele pot utiliza cu mare acurateţe matematica, în timp ce fiinţele inteligente pot face erori, iar calculele lor nu pot fi reverificate. În sistemele noastre de evidenţă este interzisă utilizarea calculelor făcute cu mintea proprie. Ne bazăm în totalitate pe calculator, în care se stochiază toate datele. Departamente specializate se ocupă cu munca de programare a coputerelor.
Adrian : Dacă aveţi nevoie de un calcul, cum procedaţi ?
Maya : Întrebăm calculatorul. El este capabil să identifice întrebările şi să dea un răspuns prompt. Asta se poate face şi prin voce. Când dispui de un asemenea mijloc, calculul individual, folosind propria-ţi minte, ar fi o stupiditate şi chiar ceva periculos, prin eventualele erori care ar putea apărea.
În ciuda faptului că noi avem un înalt nivel intelectual, am redus la minim ariile de expertiză. Este preferabil, util şi mult mai operativ ca orice fel de calcul să-l facă un echipament de calcul specializat. Există o adâncă specializare a fiecăruia dintre noi, reducând domeniile de expertiză, astfel că fiecare este un expert într-un domeniu anume şi nu prea cunoaşte, decât la modul general, alte domenii. Pe Pământ, cu cât eşti extins în mai multe domenii, se consideră că eşti mai capabil. Noi am spune că, datorită vastităţii datelor din fiecare domeniu, aşa-zisul expert în toate, are o cunoaştere aproximativă în fiecare domeniu pe care şi-l revendică.
Adrian: Am înţeles. Să revenim la numere. Cum transmiteţi o informaţie numerică într-o conversaţie?
Maya: Există un limbaj internaţional printre Alieans precum şi numeroase alte limbaje – unele standard, altele nu. Pentru numere există nume. Eu cunosc cinci limbi, inclusiv cel standard. Fiecare limbaj are un mod diferit de înţelegere şi exprimare.
Adrian : Orcând eu întreb despre rezultatul testelor pe care mi le faceţi, răspunsul vostru este dat în fracţii precum : jumătate, un sfert, o treime etc. Niciodată nu mi-aţi furnizat procente.
Maya : Este adevărat. Noi ne exprimăm în termeni care se referă la părţi ale întregului. Voi ar trebui să înţelegeţi că noi avem de-a face cu numerele mult mai puţin decât voi. De ex., cu privire la unele analize, calculatorul ne comunică dacă rezultatele sunt peste sau sub normă şi cum arată comparativ cu testul anterioar. În mai toate cazurile, rezultatele ne sunt prezentate prin grafice, evitându-se raportările cifrice.
Adrian : Înţeleg că în întreaga voastră cultură se utilizează mult mai puţin cifrele decît la noi.
Maya : Este adevărat. Ai înţeles corect.
Adrian : Acum înţeleg dificultatea voastră de a răspunde în legătură cu sistemul zecimal.
Maya : Din dorinţa de a comunica cu oamenii, noi am învăţat sistemul zecimal dar evităm relaţionarea cu numerele, atunci cînd e posibil. Calculatorul face acest lucru.
Adrian : Este interesant. Maya, mai dispui de timp ?
Maya : Da, voi fi aici până sosesc X3 şi Chaim. Ce doreai să mă mai întrebi ?

Pentru conformitate,
(C.M.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu